Overskriften var for nem, Lars Norup

Det var på alle måder en bemærkelsesværdig leder, som Folkebladets chefredaktør Lars Norup lagde navn og pen til forleden i fredagens avis: ”Festen er slut for arbejderklassen!”, erklærede han i en overskrift, der selvfølgelig fængede mig.

Grundlæggende var der gode tanker i Lars´s leder. Det er al ære værd, at en chefredaktør kalder afskedigelsen af ufaglærte medarbejdere på blandt andet Siemens og Vestas for en ”social tragedie”. Det er godt, at han studser over million-bonusser til direktører. Og når han som svar på massefyringer savner demonstrationer, røde faner og protester mod ”kapitalens kyniske spil med menneskers tilværelse” er det lige før, det kvalificerer ham til at blive hovedtaler ved årets 1. maj-fest.

Men kun lige før. For hovedbudskabet i lederen er nemlig, at arbejderklassen er blevet bovlam og uden bid, og det er jeg ikke enig i.

Fagbevægelsen er nemlig meget andet og mere end det lidt karikerede billede, han tegner. Selv om vi ikke lufter fanerne hver dag, kæmper vi stadig en indædt kamp for at bevare danske arbejdspladser. Vi slås for at forbedre vilkårene for lønmodtagerne, og vi kæmper mod social dumping.

Eksempelvis blev der blot fem dage før Norup skrev sin leder indgået en ny overenskomstaftale for 230.000 lønmodtagere i industrien, og der forhandles i disse timer på livet løs indenfor lang række brancher. For nogle parter er der opnået enighed og for andre har der indtil nu ikke kunnet opnås enighed.

Måske bliver det forligsmanden, der i sidste ende kommer til at rede trådene ud for det forslag til ny overenskomst, der i sidste ende skal til afstemning blandt medlemmerne og bliver afgørende for om det munder ud i vedtagelse eller i konflikt.

 Og det  bedste er, at vi stadig indgår overenskomster herhjemme. Så længe det sker, har vi stadig ”arbejderklassen” som en vigtig faktor til at tage vare på løn-og arbejdsvilkår i det danske samfund og på det danske arbejdsmarked.

Stanley Bach Mortensen

Formand, LO Viborg