Lad os får respekten og anstændigheden tilbage i 2017


Af formand for LO Silkeborg-Favrskov Viggo Thinggaard

Når vi nu går ind i et nyt år, går vi også ind i et valgår, hvor vi med vore kryds skal sammensætte nye byråd og regionsråd. Her har vi tradition for god demokratisk debat, og det vil vi forhåbentlig også få i 2017 på trods af udviklingen frem mod en generel mere giftig tone på først og fremmest de sociale medier. Her er der ingen nedre grænse, og nogle gange kan man spørge sig selv, om de sociale medier er godt i gang med at underminere almindelig anstændig opførsel. Noget tyder desværre på det.

Når man går ind i en såkaldt tråd på nettet og læser kommentarer, kan man blive ret rystet. Fuldstændig ukendte mennesker bliver kaldt ”syge i bolden” og det, der er værre, på grund af deres holdninger. Det fyger med skældsord, og voldsomme aggressioner forplantes gennem fingrene ud i tasterne, åbenbart uden nogen form for stopklods.

Under den amerikanske valgkamp havde de sociale medier så stor betydning, at forskere nu er i gang med at undersøge, hvad det egentlig var, der skete. Falske historie om specielt Hillary Clinton florerede i en grad, som var det sat i system, og valgets vinder brugte flittigt Twitter og brillerede her ikke ligefrem som udøver af diplomatiets kunst, tværtimod.

Det er som om alt er tilladt, når det foregår via taster og skræm, og hvis det ligefrem får politiske konsekvenser, bliver det da først bekymrende. I Danmark har vi også haft vore eksempler, blandt andet da en asylansøger blev beskyldt for at have sparket en gravid kvinde i maven på Rødby-Puttgarden færgen. Historien havde intet på sig, men den florerede længe i hadefulde miljøer på nettet. I det hele taget er det ikke mindst debatten om flygtninge og asylansøgere, der graver grøfterne dybere og dybere. Nogle priser mangfoldighed og har en humanistisk tilgang til emnet. Andre mener nærmest, at landet er ved at gå til grunde og blive overtaget af islam, og når disse to vidt forskellige holdninger mødes på nettet, bliver det ofte rigtig grimt. Så stempler man rask væk hinanden som henholdsvis landsforræder og racist, og alle nuancer forsvinder.

Også mange andre emner kan lynhurtigt få den meget hadske tone frem i et hysterisk toneleje, og mit håb er, at der kommer en trodsreaktion, og at flere og flere siger fra over for tonen, falske historier og aggressioner på nettet. Når jeg er mest pessimistisk, kan jeg dog godt frygte, at udviklingen vil medvirke til at undergrave den gode stil i den åbne debat, der er så vigtig en del af vort demokrati.

Måske løber jeg en risiko for at blive oplevet som gammeldags, men for mig er værdier som respekt og værdighed stadig vigtige grundpiller i debatten. Der må gerne være kant, og man må gerne gå til hinanden. Men tonen behøver ikke være nedgørende og aggressiv.

I valgåret 2017 vil den politiske debat tage til op til valgene til byråd og regionsråd. Lad det ske i en god tone og uden at der kastes med smuds, hverken mellem politikerne eller mod politikerne. I forvejen er der i Danmark en vis politikerlede, ikke mindst når det gælder landspolitikere, der af mange opleves som utroværdige. Selve begrebet er med til at gøre tonen grov, for ”lede” er ikke noget rart ord. Politikerne har imidlertid selv et ansvar for at sikre et rimeligt højt debatniveau, og når Folketingets formand for åben skærm betegner den demokratiske institution EU som en rotterede, er det ikke ligefrem befordrende for den gode tone.

Måske skal både politikerne og alle vi andre skæve lidt til en helt anden verden, når det gælder opførsel og anstændighed? 2017 er ikke kun valgår, det er også Silkeborg IF’s jubilæumsår. I de 100 forløbne år har foreningen udøvet sine aktiviteter under love og regler, der er almengyldige, og som kan overføres til andre dele af vort samfund. Begrebet hedder fairplay, og i idrættens verden er det noget naturligt på og uden for banerne, at man skal opføre sig ordentligt. Før kampen hilser man pænt på hinanden, så kæmper man, og bagefter giver man hinanden hånden: Tak for kampen. Anvendes der undervejs beskidte kneb, kommer det gule eller røde kort straks i vejret.

Lad os håbe på mere fairplay på alle områder i 2017. Vi skal uden vaklen kaste os ud i kampen på debatternes slagmark, men vi skal opføre os ordentligt. Hermed vil jeg gerne ønske politikere og vælgere et godt valgår, SIF tillykke med de 100 år og godt nytår til alle.